admin

1810 Tarihli Kırım Çizimi

  • Görsel Sahibi admin
  • Eklenme Tarihi
1810 Tarihli Kırım Çizimi isimli bu çizimde, henüz Osmanlı himayesinden çıkmamış olan bir Kırım tasviri yer almaktadır.

XIV. y.y. sonlarına kadar Altın Orda idaresinde kalan Kırım’da, 1395’lerde Cengiz soyundan Cuci’nin oğlu Tokay Timur’dan gelen Baştimur sikkelere kendi adını da koydurmuştu. Onun oğulları Kırım’da ayrı bir Hanlık kurmayı başarmışlardır. Fakat Don – Dinyeper arasında uzanan Kırım Hanlığı’nın gerçek kurucusu Hacı Giray’ın kendi adını taşıyan en eski tarihli sikkesi 845 (1442) yılından kalmadır. 1454’ten itibaren Bahçe Saray bunların merkezi idi. 1466’da Hacı Giray ölünce oğulları taht kavgası ve karışıklık çıkardılar. Fatih Sultan Mehmed 1475’te Gedik Ahmet Paşa‘yı kuvvetli bir donanma ile gönderip Kefe’yi ve Kırım sahillerindeki Cenevizliler’e ait bütün limanları fethettirdi.

Cenevizliler tarafından hapse atılan Mengli Giray kurtarılıp hanlığa getirilerek Osmanlı sultanına tâbi olmayı kabul etti. Mengli Giray ile yerleşen Kırım Hanlığı ilk defa 1484’te Sultan II. Bayezid‘in Akkirman seferine katılarak işbirliği yapmıştır. Yavuz Sultan Selim‘e kızını vermiş olan Mengli Giray, ona askerî destek sağlayarak tahta geçmesine yardım etmiştir. Bundan sonra hanlar sultanın özel fermanları ile tasdik olunurdu. Fakat Rusya kuvvetlenince, 300 yıl boyunca kendi hanları idaresinde ve Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayan Kırım Hanlığı’na göz dikmiş, 1736’da Kırım yarımadasına girerek Bahçe Saray’da iki bin evi ve Han Sarayı’nı yakmış, Selim Giray’ın kurduğu zengin kitaplık da mahvolmuştur. Kalgay’lar’ın merkezi Akmescit de yakılmıştır.

Bundan sonra Şahin Giray ihanetle Rusya’ya kaçıp onlara sığındığından 1774’te Kaynarca Antlaşması ile Rusya Kırım’ın istiklâlini ve tarafsızlığını Osmanlı Devleti’ne kabul ettirdikten sonra 1783’te de Kırım’ı ilhak etmiştir. 1917’de Kırım Türkleri bağımsızlıklarını ilân edip devlet kurdularsa da 1920 sonlarında ihtilâl kuvvetleri gelince durum değişmiş, ilk dünya savaşından sonra 19 Ekim 1921’de muhtar Sovyet cumhuriyetleri arasına katılmıştır. II. Dünya Savaşında bazı Kırımlıların Alman kuvvetlerine katıldığı ileri sürülerek Nazilere yardım eden Kırım’lılar önce Sibirya’ya, sonra Orta Asya steplerine sürgün edilmiştir.
Görüntülenecek hiç yorum yok.

Görsel Bilgileri

Kategori
Çizimler
Ekleyen
admin
Eklenme Tarihi
Görüntülenme Sayısı
187
Yorum Sayısı
0
Değerlendirme
0.00 Oylama 0 İnceleme

Resim meta verileri

Dosya adı
rs0073.webp
Dosya Boyutu
751.7 KB
Boyutlar
2048px x 1448px

Bu Medyayı Paylaşın

Geri
Üst Alt