Ayasofya Camii isimli bu yazıyı, müze olarak ziyaret edilen İstanbul'un simgesi Ayasofya'nın camiye çevrilmesi nedeniyle eklemek istedim.

Ayasofya, dünyanın günümüze ulaşan en eski ve görkemli yapılarından biridir. 1453 yılında Orta Çağın kapanmasına ve Yeni Çağın başlamasına vesile olan Fatih Sultan Mehmed han'ın, İstanbul'u fethetmesi neticesinde "fethin sembolü" olarak camiye çevrilmiştir.

O tarihten itibaren 1934 yılına kadar camii olarak ibadete açık olan Ayasofya, 1934 yılında alınan bir kararla müze haline getirilmiştir. Kararın doğruluğu, yanlışlığı, eksikliği ve fazlalığı benim tarihe bakış açım olan "günün şartları" fikri nedeniyle yoruma kapalıdır.

Bugün gelinen noktada, 1934 yılında alınan karar iptal edilmiş ve Ayasofya tekrardan Cami özelliğine kavuşmuştur. 24 Temmuz 2020 tarihinde Cuma namazı ile ibadete açılacaktır. Özellikle bazı ülkelerin hadsiz açıklamaları ve ülkemizin egemenlik haklarına dair söylemleri nedeniyle bu karar çok yerindedir. Biz ülke olarak bu tür söylemlere asla kulak vermemeli ve sonu ne olursa olsun tüm kararlarımızı bağımsız bir şekilde alan ulus olmalıyız!

24 Temmuz 2020 Cuma günü, belirli hazırlıkların yapılması, hangi alanlarda namaz kılınacağı, hangi alanların gezilebileceği şeklinde belirlemeler için zaman kazanmak, belkide Lozan Barış Antlaşmasının yıl dönümü nedeniyle uluslararası bir mesaj vermek için seçilmiş olabilir. Bu kararın milletimize hayırlı olmasını temenni etmek gerekir.

Tarihte Ayasofya Camii​

Ayasofya tarihin her döneminde önem arz etmiş ve hem müslümanlar hem de diğer dinlere mensup kişilerin uğrak ve merak yeri olmuştur. 1847 - 1849 yılları arasında, devrin padişahı Sultan Abdülmecid Han tarafından, İsviçreli Mimar Fossati'ye ihale edilerek, titizlikle tamirinin yapılması istenmiştir. İki yıllık büyük çaplı restarasyon ve tamirden sonra 13 Temmuz 1849'da büyük bir sevinç ve merasimle ibadete açılmıştır.

Ayasofya'nın açılışı


Üstteki görselde, halkın Ayasofya Camiinin yeniden açılması nedeniyle yaşadığı sevinç ve Sultan Abdülmecid Han'ın camiye girişi görülmektedir.
 

Çevrimiçi Üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Yeni Kaynaklar

Geri
Üst Alt