Barbaros Hayreddin Paşa

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yalnız Kanuni çağının değil, bütün çağla rin en büyük denizcisi, en büyük amirali, Barbaros Hayreddin Paşa'dır. Denizlerin eşsiz sultani odur. O'nun Kanuni devrinde yaşaması, en büyük zaferlerini onun zamanında ka zanarak Sultan Süleyman'ın ihtişamını daha da arttırması, Türk tarihi için ayrı bir mutluluktur.

Deniz savaşlarında uyguladığı taktik yüz yıllarca amirallere ders olarak öğretilen Barbaros'un Osmanlı hizmetine girmeden önceki hayatını kısaca anlatmakta yarar vardır. Gerçekte onun zaferleri ancak ciltlerle anlatılabilir. Hakkında en çok kitap yazılan denizci de odur.

Yakup Ağa'nın dört oğlu​

Fatih Sultan Mehmed'in sipahilerinden olan Yakup Ağa, Midilli adasının fethinden sonra buraya yerleşmişti. Yakup Ağa'nın, İshak, Oruç, Hızır ve İlyas adlarında dört oğlu vardı. İshak Midilli'de oturur, diğer üç kardeş gemileriyle ticaret seferleri yaparlardı. Bir gün Rodos şövalyeleri Oruç'un gemisini çevirdiler ve onu esir aldılar. Vuruşmada küçük kardeş İlyas şehit düştü.

Oruç Reis esaretten kurtulduktan sonra bir süre Memlük devletinin hizmetinde bulundu, Daha sonra II. Bayezid'in oğlu ve Antalya valisi Şehzade Korkut 22 gemi verdi ve Oruç, kardeşi Hızır'la korsanlığa başladı. Kısa zamanda meşhur oldular. Daha sonra Midilli adasından ayrılıp Cerbe adasına yerleştiler. Sağladıkları ganimetin beşte birini Tunus Beyi'ne vererek, Tunus'un iskelesi Halk-ul Våd kalesinde barınmak izni aldılar.

Oruç Reis korsanlar arasında Baba Oruç diye anılırdı. Yabancı korsanlar da ona İtalyanca "Kızıl Sakal" anlamına gelen "Barbarossa" derlerdi. Bu unvan Oruç'un ölümünden sonra Hızır Reis'e geçti. Hızır Reis'e "Hayreddin" lakabını da Sultan Süleyman verdi. Dünyanın en büyük denizcisi olan Barbaros Hayreddin, işte bu Hizir Reis'tir.

Barbaros kardeşler 1516 yılında İspanyolları, yenerek Cezayir'i fethettiler ve burada bir devlet kurdular. İki yıl sonra Tlemsen'de yerli halk ve İspanyollar'la yapılan savaşta Oruç Reis şehit düştü. Onun yerine Hızır Reis (Barbaros Hayreddin) Cezayir hükümdarı oldu. Fakat, memleketine hizmet etmek istediği için, Cezayir'i Osmanlı Devleti'ne sunarak, Yavuz Sultan Selim'e bağlılığını bildirdi. Yavuz Selim de ona "Beylerbeyi" unvanını vererek emrine 2 bin yeniçeri ile top ve savaş araçları gönderdi.

Barbaros Hayreddin Osmanlı paşası duktan sonra Akdeniz'de zaferden zafere koştu.
 

Çevrimiçi Üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Yeni Kaynaklar

Geri
Üst Alt