Haftalık Çalışmanın Altı Güne Çıkarılması

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Haftalık Çalışmanın Altı Güne Çıkarılması isimli yazımızda, çalışma gününün 5’ten 6’ya çıkması halinde, olacaklara dair bilgiler vardır.

4857 sayılı iş yasamız, çalışma sistemini haftalık çalışma üzerine kurgulamıştır. Bu çalışma süreleri de, toplam 6 gün ve 45 saat şeklinde belirtilmiştir. Lakin günde 11 saati aşmamak kaydıyla, farklı günlere de bölünebilmesine esneklik sağlamıştır.

Buradan yola çıkarak, özellikle beyaz yaka olarak nitelendirilen çalışanlar, genellikle günlük 9 saat çalışarak, 45 saati 5 günde tamamlamaktadırlar. Çalışmadıkları Cumartesi günü hafta tatili sayılmasa da, dinlenme günü olarak kabul edilir.

Yazımıza konu olan Yargıtay Kararı, bu türde bir çalışma sistemine dahil olan bir çalışanın, işveren talebiyle çalışma gününün altı güne çıkarılması sonucu oluşan bir karardır.

Haftalık Çalışmanın Altı Güne Çıkarılması Yargıtay Kararı​

9. Hukuk Dairesi
2015/1037 E.
2016/10753 K.
28.04.2016 T.

Karar Sonucu​

… Sözleşmeye göre, işyerinde çalışma süresi haftalık 45 saat olup, çalışma düzeni de başlangıçtan itibaren haftada 5 gün olarak kabul edilmiştir. Davalı işverence Cumartesi günleri de çalışma yapılacağına dair 24.12.2012 tarihli duyuru ile işyerinde çalışma süresi 6 güne çıkarılmış olup bu durum, davacı işçi için iş şartlarında ağırlaşma teşkil etmektedir. Bu duyuruda sadece davacının ismi ve ‘okudum anladım ‘ şeklinde beyanı yer almaktadır. Ancak haftada 5 gün çalışmanın 6 güne çıkarılmasının işci tarafından kabul edildiğine ilişkin bir beyanı yoktur. Bu durumda iş şartlarında ağırlaşma nedeni ile iş akdinin işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği anlaşılmakla, kıdem tazminatının kabulü gerekir.
 

Çevrimiçi Üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Yeni Kaynaklar

Geri
Üst Alt