Rumeli'yi Türkleştirme Politikası

Çirmen Zaferinden sonra Türkler Makedonya'nın tamamını tehdit etmeye başladılar. Attika Yarımadası'nda at koşturuyor, Adriyatik kıyılarını kontrol altında tutuyorlardı. Bunun sonunda Sırbistan Osmanlı hakimiyetini tanıyarak yıllık vergi vermeyi kabul etti. Sırbistan toprakları henüz Osmanlı topraklarına katılmamıştı. Ancak büyün Balkan Yarımadası'nın Türkler'in eline geçeceği anlaşılıyordu. Ama önce Türk'leştirme politikasını uygulamak gerekiyordu. Onun için Anadolu'dan Rumeli'ye Türk göçleri arttırıldı. Rumeli'nin birçok yerinde yerli halk azınlığa düşürüldü. Bu da yetmeyecekti Aoadolu'daki diğer Türk beyliklerinin nüfusuna da ihtiyaç vardı. Anadolu'da birlik kurulmalı, bütün Türkler bir bayrak altında toplanmalı, güçlerini birleştirmeliydiler.

Murad Hüdavendigar bu amaçla teşebüse geçti. Anadolu'da Osmanlılara komşu o an Türk beyliklerı, Karamanoğulları, Germiyanoğlulları, Saruhanoğulları, Hamidoğulları, Eratnaoğulları ve Candaroğlulları beylikleri idi. Bunların en büyüğü ve Osmanlıları en uğraştıracak, onlarla hakimiyet yarışına girecek olan Karamanoğullarıydı.

I. Murad savaşa kalkışacak beylikleri sonraya bırakarak önce birleşmeye eğilim gösteren beylerle anlaşmak istedi.

Germiyan Beyi Süleyman-Şah, çok yaşlı idi ama Osmanlıların durumunu iyi değerlendiriyor, Anadolu'nun geleceğini doğru tahmin ediyordu. Oğlu Yakup bey'e şu öğüdü verdi:
"Beyliğini korumak istiyorsan, Osmanlılarla birlik ol. Kızlarımdan birini Sultan Murad'ın oğlu Bayezid'e ver."
Yakup bey bu fikri uygun buldu. Olay Aşıkpaşazade tarihinde şöyle anlatılır:

"... Hazırlık lar tamamlandı. Etrafın beğlerine davetçiler gönderildi. Karamanoğlu Hamidoğlu, Menteşoğlu, Saruhanoğlu, Kastamonu'da hüküm türen İsfendiyar bey ve Mısır Sultanı davet edilmişti. Murad Gazi'nin kendi sancak beyleri ve bu arada Evrenos Gazi'de davetliler arasındaydı. Düğün başladı. Beylerin elçileri hediyelerle birlikte geldiler. İyi atlar, katar katar develer, türlü türlü değerli hediyeler getirmişlerdi. Herbiri Adet üzre hediyelerini verdi. Mertebelerine göre oturdular. Mısır Sultanı'nın elçisi de hediyesini sundu. Ona bütün elçilerin üstünde bir yer gösterdiler. Bunlardan sonra Sultan Murad'ın kendi sancak beylerine izin verildi. Hepsi yine mertebelerine göre hediyelerini sundular.

Evrenos Gazi Bey'in hediyeleri hepsinden fazla idi: Yüz kul va yüz kızoğlan cariye. On oğlanın elinde içleri altın dolu on gümüş tepsi vardı . Diğer on tanesinin elindeyse içleri mücevher dolu altın tepsileri bulunuyordu. Sekseninin elinde gümüş maşrabalar ve eğri boyunlu değerli ibrikler vardı. Hiçbirinin eli bot değildi. Elçiler sultanın bir kulunun bu kadar çok ve değerli hediye getirmesine şaşıp kaldılar.

Murad Han Gazi ne yaptı dersiniz? Evrenos Bey'in getirdiği köleleri ve cariyeleri elçilere dağıttı. Elçilerin getirdiği altınların hepsini Evrenos Bey'e verdi. Evrenos Bey'in getirdiği altınlardan bir kısmını da kendisine iade etti. Kalanları bilginlere, yoksulları dağıttı. Kendisine hiç bir şey almadı. Böylece bu düğüne niceleri müflis gelip zengin gittiler.

Bu düğün sonunda Germiyanoğlulları Beyliği'nin kuzeybatı bölgesı Osmanlı topraklarına katılmış, başşehri Kütahya olan beylik ise Osmanlı nüfuzuna girmişti.

Fakat yeter sayıda Türk aakeri çıkarmak için Germiyanoğlulları Beyliğinin nüfusu azdı. Sultan Murad, düğüne gelen Hamidoğulları Bey'inin elçisine onlara ait bazı şehirleri satın almak istediğini söyledi. Karamanoğulları'nın tehdidi altında bulunan bu şehirler Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Yalvaç, Karaağaç ve Isparta idi.

Bir yandan Karamanoğulları, bir yandan Osmanoğulları'nın baskısı altında olan Hamidoğulları Bey'i, önce reddetti ama Sultan Murad'ın kararı ve ordusunu harekete geçirmeye hazır olduğunu görünce istenen şehirleri satmaya razı oldu. Pazarlık yapıldı ve Hamidoğlu söz konusu şehirleri şer'i usulle 80.000 altına sattı. Murad Han Gazi satın aldığı bu şehirlerin hisarlarına kendi adamlarını yerleştirdi, etrafını da kendi beratıyla tımar olarak dağıttı.

Anadolu'dakı beyliklerin Osmanlılar'dan sonra en güçlüsü Karamanoğullarıydı ve şimdi Osmanlılarla Karamanlılar sınır komşusu olmuşlardı. Murad Gazi, Rumeli'nin fethi için gereken askerlerini Karamanlılarla savaşmak için oradan çekmek istemiyordu. Karamanlılar'ı anlaşma ile iki saray arasında akrabalık kurarak tutmak istedi. Onun için kızı Nefise Melek Hatun'u Karamanoğlu Alaeddin Bey ile evlendirdi. Böylece iki soydaş devlet arasında bir barış kurulmuştu.

Murad Han Gaz, artık Rumeli'de fetihler e devam edebilirdi.
 

Çevrimiçi Üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Yeni Kaynaklar

Geri
Üst Alt